TEHNOLOGIE

Compania Facebook data in judecata

Proces colectiv in SUA impotriva Facebook

Facebook va fi judecat intr-un proces colectiv in SUA pe motiv ca ar fi colectat si stocat ilegal datele biometrice a milioane de utilizatori.

Intr-o lume normala, unde structurile statului functioneaza independent, fara presiuni din partea partidelor sau a unor oameni cu influenta, chiar si marile companii precum Facebook pot fi “atinse” de lege, asta daca exista suspiciuni ca ar fi incalcat-o.

Joi a fost ziua in care o curte federala de apel din San Francisco a respins solicitarea companiei Facebook de a nu admite un proces colectiv in care compania este acuzata ca ar fi adunat si stocat ilegal datele biometrice a milioane de utilizatori, fara ca acestia sa isi dea consimtamantul in prealabil.

Aceasta decizie a fost luata cu un numar de 3 la 0 voturi si expune regele retelelor de socializare la posibile despagubiri in valoare de miliarde de dolari.

Stau si ma gandesc, daca acest lucru s-ar fi intamplat in Romania, am fi ajuns macar in situatia in care sa identificam acesta incalcare a legii? Nu mai zic de dare in judecate si despagubiri !

Facebook este aspru criticata atat de parlamentari cat si de autoritatile de reglementare datorita practicilor privind viata privata. Dubios este faptul ca, luna trecuta Facebook a acceptat sa plateasca o amenda uriasa de 5 miliarde de dolari pentru a inchide o investigatie a Comisiei Federale pentru Comert referitoare la confidentialitatea datelor.

Traim o perioada de tranzitie de la o lume analogica la una digitala care, din punctul de vedere al specialistilor, ne va oferi o libertate de miscare mult mai mare, insa cu ce pret ????

Daca intimitatea ne este incalcata inca de pe acum, de la niste banale conturi de Facebook, ce ne va rezerva oare viitorul ?

Intradevar, datele biometrice sunt niste “lucruri” cu care nu te poti juca. Aceste date biometrice sunt atat de sensibile incat, daca sunt compromise, nu exista cale de intoarcere. Daca, in cazul cardului de asigurare sociala sau a cardului de credit ii poti schimba numarul, in cazul datelor biometrice nu iti poti schimba fata.

Problemele au inceput inca din anul 2015 cand, utilizatorii retelei de socializare dintr-un stat american au acuzat Facebook ca ar fi incalcat legea privind confidentialitatea informatiilor biometrice prin utilizarea tehnologiei de recunoastere faciala, pentru a colecta date biometrice.

Acest lucru ar fi fost posibil prin intermediul functiei de sugestii tag, care a permis utilizatorilor sa isi recunoasca prietenii de pe Facebook din fotografiile incarcate anterior.

Judecătoarea Sandra Ikuta a spus ca utilizatorii din Illinois pot sa dea in judecata in grup compania, respingand argumentul ca acuzatiile lor sunt unice şi necesita procese individuale. Curtea de apel a returnat cazul judecatorului districtual James Donato din San Francisco, care a certificat un proces colectiv in aprilie 2018, cu exceptia cazului in care apelul Facebook ar avea succes.

Legea din Illinois referitoare la confidentialitatea datelor biometrice prevede despagubiri de 1.000 de dolari pentru fiecare incălcare din neglijentă si de 5.000 de dolari pentru fiecare incalcare intenţionata sau din imprudenta.

Investigatia a fost declansata dupa ce s-a constatat faptul ca Facebook a permis firmei britanice de consultanta Cambridge Analytica sa obtina informatiile personale ale utilizatorilor.

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker