ADUNATE DE PRIN LUME

Cum isi obtin albinele sarcinile – explicat

Cu creierele de marimea semintelor de susan, albinele trebuie sa lucreze impreuna pentru a mentine un cuib sanatos.

Fiecare albina are o treaba de facut. Unele sunt asistente care au grija de puiet, unele sunt ingrijitoare care curata stupul, altele aduna nectar pentru a face miere.

Colectiv, albinele sunt capabile sa atinga un nivel incredibil de sofisticare, mai ales cand creierul lor este doar de dimensiunea semintelor de susan. Dar cum sunt divizate aceste slujbe si unde invata albinele abilitatile de a le executa?

Spre deosebire de “Bee Movie”, al lui Jerry Seinfeld, albinele reale nu merg la facultate si nu primesc o sarcina de la un ofiter de aptitudine la absolvire. In schimb, ele se bazeaza pe un amestec de genetica, hormoni si necesitatea situationala de a le directiona. Albinele se nasc intr-o ocupatie si apoi indatoririle lor se schimba continuu, ca raspuns la schimbarea conditiilor din stup.

Citeste si: “Programul Rabla 2019

“Jargonul pe care il utilizeaza se numeste ‘descentralizat’. Nu este nici o albina in centru pentru a organiza asta” spune Thomas Seeley , autorul cartii Honeybee Democracy. “ Fiecare albina are un mic set de reguli, iar forta de munca este sortata de albine dupa regulile lor.”

Nascute in acest fel

Slujba unei albine este determinata de sexul acesteia. Albinele masculine, sau drone, nu fac nimic. Ele reprezinta aproximativ 10% din populatia coloniei, si isi petrec toata viata mancand miere si asteptand oportunitatea sa se imperecheze. Pana cand va veni vremea ca regina sa-si faca zborul nuptial, toti dronii din alte colonii vor concura pentru onoarea inseminarii. Ei zboara dupa regina si incearca sa se imperecheze cu ea in aer. Daca se imperecheaza cu succes, cad pe pamant intr-o moarte victorioasa. Regina se va imperechea cu pana la 20 de drone si isi va depozita spermatozoizii in organul ei pentru tot restul vietii. Acolo se termina indatoririle masculine.

Albinele femele, stiute ca albinele lucratoare, constituie marea majoritate a populatiei stupului, si fac toata munca pentru a-l mentine functional. Femelele sunt responsabile pentru constructia, ingrijirea si proliferarea cuibului si a coloniei pe care il numesc casa.

Sexul unei albine este determinat de regina, care depune oua in proportie de 1500 ori pe zi, timp de doi pana la cinci ani. Ea are abilitatea unica de a desemna ce oua se vor transforma in femele muncitoare si care vor deveni drone masculine.

Daca regina se apropie de o celula de albine muncitoare mai mica pentru a depune un ovul feminin, ea va fertiliza ovulul la iesire, eliberand spermatozoizii din zborul nuptial. Ea are destui spermatozoizi depozitati in abdomen, incat sa dureze toata viata ei.

Pe de alta parte, daca regina se apropie de o celula mai mare de drone pentru a depune un ovul masculin, nu va elibera spermatozoizi deoarece ovulul isi paraseste ovarele. Acest ou nefertilizat se va transforma intr-o drona.

Citeste si : “Microparticule de plastic gasite in zapada artica

Indatoririle interne

Dureaza 21 de zile pentru ca albina muncitoare sa creasca din starea ei de larva si sa paraseasca celula. Cand iese in ziua 21 ca o albina matura, ea va incepe imediat sa curate celula din care a eclozat. Primele sale trei zile vor fi petrecute pentru curatarea celulelor, pentru a le pregati pentru urmatoarea runda de oua a reginei.

Dupa trei zile, hormonii ei incep sa initieze urmatoarea faza de lucru: ingrijirea celor tineri. Seeley explica faptul ca hormonii sunt eliberati pentru a activa diferite parti ale genelor albinelor, atribuite diferitelor sarcini. “Este similar cu oamenii cand se imbolnavesc“, spune el. “ Genele bolnave care sunt implicate in inflamatie si febra sunt activate. La fel si cu albinele si cu slujbele lor.”

O albina muncitoare va petrece aproximativ o saptamana alaptand puietul, hranind larve cu jeleu regal, o secretie hranitoare care contine proteine, zaharuri, grasimi si vitamine. Numarul exact de zile pe care il petrece pentru aceasta sarcina depinde de locul in care stupul are nevoie de cea mai mare atentie. Albinele sunt organisme foarte sensibile, ai caror hormoni sunt stransi legati de nevoile coloniei.“ O colonie de albine este asadar mult mai mult decat o agregare de indivizi”, scrie Seeley in Honeybee Democracy. “ Este o fiinta compusa care functioneaza ca un intreg integrat.” Colonia este un super organism, similar cu coloniile de furnici si termite.

Cea mai periculoasa meserie.

Cand albina va termina alaptarea, va intra in a treia faza, ca un fel de lucrator de utilitate, indepartandu-se de centrul cuibului. Aici va construi celule si va depozita mancarea in marginea cuibului timp de aproximativ o saptamana.

Hormonii unei albine se vor transforma in faza finala de lucru in jurul zilei 41 de viata a ei: hranirea. Aceasta lucrare este cea mai periculoasa si probabil cea mai importanta. O fac doar albinele mai in varsta care sunt mai aproape de moarte. Dupa cum spune Steve Heydon, un entomolog de la Universitatea din California, Davis: “ Nu ai vrea ca cele mai tinere albine sa faca treaba cea mai periculoasa”. Daca mor prea multe albine tinere, stupul nu ar fi capabil sa se mentina.

Pe masura ce albina muncitoare se apropie de a patra saptamana de munca non-stop, isi va simti sfarsitul zilelor si se va indeparta de stup, pentru a nu deveni o povara. Daca moare in stup, albinele ei ar trebui sa ii indeparteze cadavrul.

Astfel se desfasoara viata unei albine de sex feminin in anotimpurile active ale primaverii si ale verii, muncind compulsiv din ziua in care s-a nascut pana in ziua in care moare. Este o viata fara satisfactii a muncii non-stop, dar, in consecinta, albinele sunt unii dintre cei mai de succes colaboratori pe care i-am gasit in natura.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker