CANCAN/STIRI MASSMEDIA

Gabriela Firea introduce vinieta pentru accesul in Bucuresti

Va costa 10 lei pentru fiecare zi petrecuta in Bucuresti

Este oficial, Gabriela Firea a anuntat miercuri un proiect prin care, de la 1 ianurie 2020, autovehiculele care nu sunt inmatriculate in Bucuresti sau Ilfov vor putea intra in capitala doar dupa plata unei viniete.

Vestea cea mai proasta se adreseaza posesorilor de autoturisme cu norma de poluare sub EURO 3, indiferent unde sunt inmatriculate. Acestea nu vor mai avea acces in centrul capitalei.

Regula se aplica si in cazul riveranilor.

Prin aceasta masura, primarul capitalei Gabriela Firea incearca sa reduca poluarea si totodata supraaglomerarea din Bucuresti.

” Astazi va voi prezenta un proiect pe care il lansam in dezbatere publica, in consultare publica, de astazi va fi publicat şi pe site-ul Primariei Generale, dar mi s-a parut normal ca primarul general sa explice ideile principale ale acestui proiect, care vizeaza reducerea poluarii. Asa cum stiti, ne aflam pe un loc neonorant in ceea ce priveste poluarea, la nivelul ţarilor Uniunii Europene suntem pe locul 6, este un fapt ingrijorator.

Autoturismele care nu sunt inmatriculate in Bucureşti si zona metropolitana, adica judetul Ilfov, la momentul patrunderii in Capitala, vor trebui sa faca dovada ca si-au achizitionat o vinieta pe Bucureşti, Oxigen B unde B vine de la Bucureşti, care va costa pentru o zi 10 lei, pentru un an 19 milioane ( lei vechi ). Celelalte intervale vor fi prezentate de catre directorii de specialitate. Ma refer la masini inmatriculate in celelalte judete si in alte tari, inclusiv Bulgaria.

Cat priveste aceste autoturisme neinmatriculate in Bucuresti sau Ilfov, dar care au un grad mare de poluare, adica Non-Euro, Euro 1 si Euro 2, acestea nu vor avea acces in centrul Capitalei. Directorul Directiei Transporturi va prezenta perimetrul la care ma refer, zona care este cea mai poluata si care ne aduce cele mai multe neplaceri din punct de vedere al sanatatii populatiei. In ceea ce priveste autoturismele inmatriculate in Bucuresti si in zona metropolitana Ilfov, acestea vor avea accesul interzis daca sunt poluante, de asemenea in zona centrala incepand cu 1 ianuarie 2020, adica peste cateva luni, şi ma refer la masinile Non-Euro, Euro 1 si Euro 2, iar autoturismele Euro 3, chiar daca sunt inmatriculate in Bucuresti si Ilfov, vor trebui sa plateasca o vinieta, vinieta Oxygen C, acest C- de la Centru ” a declarat Gabriela Firea.

Acest proiect a pornit inca de acum doi ani, de cand timbrul de mediu a fost eliminat. In locul timbrului de mediu se dorea introducerea unei taxe de poluare sub forma de vinieta diferentiata ca valoare in functie de gradul de poluare al vehiculului. Si tot in functie de gradul de poluare, autoturismele vor avea acces doar in anumite zone ale Bucurestiului.

Sistemul este deja aplicat in anumite tari din Uniunea Europeana precum Germania.

Masinile care nu sunt inmatriculate in Bucuresti-Ilfov vor trebui sa achite o vinieta electronica „Oxigen-B” pentru accesul in Capitala de 10 lei pe zi sau 1.900 lei pe an.

Pentru accesul în centrul oraşului a maşinilor Euro 3 va trebui achitată o vinietă electronică „Oxigen-C” de 75 de lei pe lună sau 900 lei pe an.

Exceptie de la aceasta regula o au masinile serviciilor de urgenta, cele ale corpului diplomatic, motocicletele si scuterele.

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker