ADUNATE DE PRIN LUME

Gheata Groenlandei se topeste de 7 ori mai repede decat la inceputul anilor ’90!

Cele mai sumbre predictii ale oamenilor de stiinta ar putea deveni realitate.

Fasia de gheata din Groenlanda se topeste de 7 ori mai repede decat se topea in anul 1992, un lucru ce scoate la suprafata cele mai sumbre situatii prognozate de oamenii de stiinta din domeniul climatului.

Potrivit unui studiu publicat in revista Nature, Groenlanda a pierdut mai mult de 4,2 trilioane de tone de gheata din 1992. Cantitatea de gheta pierduta in toti acesti ani este echivalentul a 1,5 miliarde de piscine de dimensiuni olimpice.

Topirea excesiva a ghetii din Groenlanda a dus la cresterea marilor cu 1 cm incepand cu anul 1992. Daca nu facem nimic sa oprim topirea excesiva, Groenlanda va adauga inca aproape 7 cm la nivelurile marii globale pana in anul 2100. Asta inseamna ca oamenii care locuiesc acum in zonele de coasta vor fi expuse riscului de inundatii din cauza cresterii nivelului marii.

Cresterea nivelului poate parea mic pentru cei mai multi oameni, dar este suficient pentru a provoca inundatii  suficient cat sa afecteze aproximativ 40 milioane de oameni.

Citesti si: “Microparticule de plastic au fost gasite in zapada arctica”

Pe drumul catre cel mai sumbru scenariu

Gheta din Groenlanda acopera aproximativ 1 055 729 Km² iar impreuna cu fasia de gheata din Antarctica, reprezinta mai mult de 99% din apa proaspata a lumii.

Cea mai mare parte din aceasta apa poate fi gasita sub forma de gheata si zapada care pot avea o grosime de pana la 3.000 metri. Dar, pe masura ce gazele cu efect de sera se acumuleaza in atmosfera, oceanele absorb 93% din excesul de caldura pe care il capteaza gazele ducand astfel la o viteza de topire fara precedent.

Aproape 100 de oameni de stiinta au condus un studiu de amploare pentru a putea avea o imagine cat mai completa asupra acestui fenomen. Pentru ca imaginea sa fie cat mai complexa, oamenii de stiinta au utilizat date din satelit, documentand modificari in fasia de gheata si in curgerea apei topite, in perioada 1992 – 2018.

Iar rezultatele nu fost foarte imbucuratoare. In perioada anului 1992, Groenlanda pierdea aproximativ 36 miliarde de tone de gheata in anul 1990, iar in ultimul deceniu aceasta valoare a crescut pana la 280 miliarde de tone, ceea ce reprezinta o crestere de 7 ori.

Un studiu publicat la inceputul acestui an a oferit concluzii similare. Acei oameni de stiinta au calculat ca rata actuala a pierderii de gheata a Groenlandei este de 7 ori mai rapida decat rata de acum 4 decenii.

Noul studiu a constatat, de asemenea, ca apogeul pierderii de gheata a fost atins in anul 2011. Atunci fasia de gheata din Groenlanda a pierdut 369 miliarde de tone de gheata. De atunci, pierderea de gheata anuala s-a mentinut la 262 miliarde de tone.

O vara cu topire excesiva

Stirile despre Groenlanda vin in urma unei alte constatari ingrijoratoare: topirea Antarticii se grabeste si ea. In anii ’80, Antarctica pierdea aproximativ 40 de miliarde de tone de gheta pe an. In ultimul deceniu numarul a sarit la o medie de 252 miliarde, un lucru ingrijorator.

Cea mai mare diferenta dintre Groenlanda si Antartica este ca, cea din urma este mai putin afectata de topirea sezoniera determinata de incalzirea globala. Intre timp, in Artica, topirea ghetii ingreuneaza eforturile oamenilor de stiinta de a anticipa care va fi rata de topire in Groenlanda intr-un an. Sezonul de topire se desfasoara din iunie pana in August, punctul maxim fiind in iulie.

Groenlanda, topire ghetar

In aceasta vara, topirea extrema a fost urmata de cea mai fierbinte luna de vara inregistrata vreodata, intrucat un val imens de caldura a lovit Europa dupa care s-a indreptat catre Groenlanda. In perioada 30 iulie – 3 August, topirea s-a produs pe 90% din suprafata continentului, astfel in 5 zile au fost pierdute 55 miliarde de tone de apa. La 1 August, Groenlanda pierduse 12,5 miliarde tone de gheata.

Cercetatorii nu se asteptau sa vada in Groenlanda o asemenea rata a topirii decat peste 50 de ani. Pana in ultima saptamana a lunii Iulie, topirea atinsese nivelurile pe care oamenii de stiinta impreuna cu Grupul interguvernamental al Națiunilor Unite privind schimbarile climatice ( IPCC ) il prognozau pentru anul 2070, in cel mai pesimist scenariu.

400 de milioane de oameni ar putea risca inundații costiere până în 2100

Groenlanda

IPCC a estimat ca nivelul global al marii ar putea creste cu 2 metri pana in anul 2100, punand 360 de milioane de oameni in pericol de inundatii costiere anuale. Dar noul studiu arata ca, daca tendinta actuala a Groenlandei continua, marile ar creste cu 2,75 centimetri mai mult decat prezicerea IPCC – ceea ce ar pune în pericol alte 40 de milioane de oameni.

De regula, pentru fiecare crestere de centimetri a nivelului marii la nivel global, alte 6 milioane de persoane sunt expuse inundatiilor de coasta de pe planeta.

Acestea nu sunt evenimente improbabile sau cu impact mic. Se vor intampla si vor fi devastatoare.

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker