ADUNATE DE PRIN LUME

Microparticule de plastic au fost gasite in zapada arctica

Aceasta descoperire sugereaza ca particulele de plastic au fost purtate de vanturile atmosferice in jurul planetei, ajungand astfel in zapada.

Microparticule de plastic, aceste relicve omniprezente in timpurile moderne, au invadat aparent toata planeta ,inclusiv si cea mai indepartata parte din Arctic. Oamenii de stiinta se dau peste cap pentru a afla cum aceasta poluare a reusit sa ajunga la distante foarte mari fata de asezarile urbane, de unde a fost generata. Un nou studiu a aratat un traseu surprinzator pentru particulele minuscule – au  cazut in Arctica ca si zapada.

Cantitati substantiale de fragmente de plastic si fibre au cazut pe bucatile de gheata in Fram Strait – o intindere nepopulata de ocean intre Groenlanda si arhipelagul arctic norvegian din Svalbard – conform studiului publicat astazi in Science Advances.

Oamenii de stiinta de la Institutul Alfred Wegener pentru cercetari polare si marine din Germania si Institutul Elvetian de cercetari pentru zapada si avalanse, au masurat cantitatea de particule de plastic din probele de zapada din acea locatie, in timpul croazierei de cercetare din 2015 – 2017, si au gasit cantitati care ar fi putut cadea doar din cer. Studiul ridica ingrijorari oamenilor de stiinta despre cat de mult contamineaza atmosfera particulele de plastic, ceea ce prezinta un risc potential pentru oamenii si animalele care il respira.

Melanie Bergmann, un ecolog marin de la Institutul Wegener si autorul principal al noii lucrari spune: “ Cred ca principala cale de expunere, poate fi aerul pe care il respiram.”

Microparticule de plastic | Desi este la distanta, Antarctica este departe de a fi curata, in cele din urma o mare parte din poluarea intregii lumi facandu-si drum acolo. Bergmann si colegii ei studiase plasticul de pe fundul oceanului Arctic din 2002.

In ultimul deceniu, au observat cresteri uriase a cantitatii pe care o vedeau, inclusiv o crestere de 10 ori la o singura statie.

Asa ca au inceput sa caute microparticule de plastic in coloana de apa Arctica. Cantitati uriase au inceput sa apara peste tot unde se uitau. In sedimentele de la mare adancime, au gasit in jur de 6000 de particule la fiecare 2.2 kilograme de noroi.

Gheata marii era si mai incarcata, cam 12000 de particule la 34 de uncii de gheata topita, potrivit lui Bergmann. Si alti cercetatori au aflat faptul ca apele de suprafata Arctice au avut cele mai mari concentratii de microparticule dintre toate oceanele lumii.

“Ne-am intrebat, de unde vine totul?” spune Bergmann.

Studiul sugereaza ca cea mai mare incarcatura este transportata la nord de curentul Gulf Stream si de puternicii curenti Atlantici. Cea mai mare parte probabil a inceput din Nordul Europei.

Citeste si: ” NASA a testat cu succes navele spațiale orbitante propulsate de apă

Transportate prin cer? 

Dar Bergmann si colegii s-au intrebat daca atmosfera a reprezentat o alta ruta de transport pentru microplastice. Cercetatorii din Franta si China au gasit particule de plastic in aer langa orase. Iar un studiu recent a gasit depozite intr-o parte a muntilor Pirinei atat de indepartate incat ar fi trebuit sa circule in aer peste munti. Pot fi microplasticile transportate prin aer si sa se duca atat de departe in nord ca si zapada?

Se dovedeste ca pot, potrivit lui Bergmann. Probele de zapada din plutele de gheata din stramtoarea Fram au avut concentratii surprinzator de mari de microplastice. Un singur loc, aproape de mijlocul pasajului, a avut 14000 de particule la 34 uncii. Media tuturor probelor a fost de 1800 de particule.

Pentru comparatie, cercetatorii au analizat, de asemenea, zapada in apropierea zonelor urbane si muntii Alpi. In timp ce microplasticele masurate la aceste probe au fost considerabil mai mari, cu o medie de 24600 de particule la 34 de uncii, studiul a concluzionat ca cantitatea gasita in Antarctica este inca substantiala si prezinta o contaminare atmosferica semnificativa.

“Practic , microplasticul este peste tot”, spune Bergmann. “Transportul aerian este calea de transport a microplasticului catre cele mai indepartate parti ale planetei”

Si asta inseamna ca atmosfera poate fi o sursa cheie a expunerii pentru oameni si animale.

“Microplasticul este in aer, si nu este exclus ca si noi sa inhalam  o parte din el “, spune Bergmann. Si o parte din acest lucru ar putea de fapt sa ajunga in plamanii nostri.

Citeste si: ” Facebook recunoaste faptul ca a ascultat in secret conversatiile vocale utilizatorilor sai

Materialele plastice sunt literalmente peste tot.

Noul studiu arata realitatea microplasticelor care sunt transportate prin atmosfera, spune Jennifer Provenccher, seful unitatii de sanatate a vietii salbatice pentru serviciul Canadian de animale salbatice, care studiaza impactul materialelor plastice in ecosistemele Arctice si care nu a fost implicata in studiu.

“Mesajul pe care incerc sa-l comunic adesea oamenilor, in special celor care locuiesc in mijlocul unui continent departe de o cantitate mare de apa , este ca exista atat de multe informatii despre pete de gunoi si broaste testoase cu paie in nas, toate chestiile astea, oamenii cred ca poluarea cu plastic este doar o problema din mijlocul oceanului”, says Provencher.

“ Si cu cat mai mult lucram la asta, cu atat invatam mai mult ca nu este o problema din mijlocul oceanului. Este o problema a apelor de suprafata. Este o problema terestra, este o problema a aerului, este o problema tropicala, este o problema Arctica”, spune ea.

Dar Provencher se ingrijoreaza mai putin de amenintarea pe care o reprezinta inhalarea de microplastice asupra vietii salbatice decat despre zapada contaminata, care arunca incarcatura de material plastic pe caile navigabile. “Din perspectica ecosistemului”, spune ea ,“ suntem mai mult ingrijorati despre ce se va intampla cand acea zapada se topeste si adesea intra in mediul acvatic.”

Cercetatorul de microplastica al Universitatii din Toronto, Chelsea Rochman, care nu a luat parte la acest studiu , spune ca a fost surprinsa la inceput sa afle ca particulele erau transportate in atmosfera.

“Dar, cand facem un pas inapoi si vedem imaginea in ansamblu” , spune ea,“ stim ca acest lucru nu este inedit pentru alti contaminanti persistenti.”

Antarctica a fost mult timp o chiuveta pentru poluanti precum retardant de flacari si pesticide, care se orienteaza spre nord pe curentii oceanici si de vant.

“Acum, ca stim ca si microplatistica circula in atmosfera”, a zis Rochman, “ poate ca nu ar trebui sa fim atat de surprinsi ca intra si in Antarctica in acest fel.”

Citeste si: ” Minivacanta de Sfanta Maria petrecuta in trafic

Asta ne afecteaza? Microparticule de plastic

Stiinta asupra impactului asupra sanatatii microplasticilor este in continua evolutie.

“Despre sanatatea umana, in prezent, stim foarte putin” , spune Rochman. “ Este foarte multa ingrijorare pentru ca stim ca suntem expusi…pentru animalele salbatice, stim ca microplastica intra la fiecare nivel al lantului alimentat in ecosistemele acvatice.”

Studiile din laboratoare descopera unele efecte fizice si chimice din expunerile microplastice, dar rezultatele variaza in functie de tipul, forma si dimensiunea plasticului.

“Sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin efectele asupra sanatatii”, spune Rochmann.

Bergmann a spus ca impactul inhalarii microplasticelor asupra sanatatii este mai putin cunoscut.

Chiar si mai rau poate fi amentinarea de la nanoplasticele aeriene-atat de mici incat sunt in esenta invizibile si despre care pana acum nu se stie nimic.

“De fapt, pot intra in celule” , spune Bergmann. “Asadar, este posibil sa avem o mare problema”.

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker