SANATATE

Mierea de albine, prima substanta dulce folosita de om!

Afla 10 lucruri interesante despre albine si mierea de albine !

85 / 100

Mierea de albine este un aliment cu gust dulce si parfumat obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului de catre albine, cu un continut mare de zaharuri, vitamine, enzime, acizi organici si substante minerale.

Folosita inca din antichitate, mierea de albine aduce doar beneficii organismului. Consumata periodic ea intareste sistemul imunitar, contribuie la sanatatea sistemului digestiv si te poate ajuta in vindecarea durerilor din gat, racelii, ulcerele gastrice, etc.

mierea de albine
Mierea de albine

Ce am enumerat eu mai sus reprezinta doar o mica parte din beneficiile mierii de albine insa nu vreau ca acest articol sa fie unul despre cum sa tratezi boli cu miere de albine, prin urmare haideti sa vedem 10 lucruri interesante despre albine si mierea de albine:

Citeste si: “Cum isi obtin albinele sarcinile

1. Mierea de albine nu expira

Daca este tinuta intr-un loc ferit de umezeala, si caldura excesiva, mierea de albine poate fi consumata si dupa 10 ani.

2. Pentru a produce 1 Kg de miere este nevoie ca albina sa viziteze 6 milioane de flori

Pe langa numarul impresionant de flori care trebuiesc vizitate, ca sa produci 1 Kg de miere un roi de albine va zbura aproximativ 20.000 Km. Albinele au o raza de actiune care se intinde pana la 5 km.

3. O albina traieste intre 30 de zile si 6 luni

In sezonul activ, adica in martie-august, albinele au o longevitate de numai 35-45 de zile. Pe de alta parte, albinele care sunt eclozionate in toamna pot trai pana in primavara urmatoare, atunci cand are loc si schimbul de generatii. In acest caz, durata de viata este de minim 6 luni.

4. Stupul are o singura regina

Indiferent de stup, in lumea albinelor va exista o singura regina care, de obicei, este schimbata la fiecare 2 ani.

5. Indiferent cat de buna este, mierea de albine, ca orice alt produs, nu trebuie consumat in exces.

Pe termen scurt, consumul excesiv de miere poate produce crampe stomacale, balonare si diaree.

Pe termen lung poate avea efecte negative asupra tractului gastrointestinal. Mierea de albine este putin acida iar in timp poate afecta smaltul dintilor, mucoasa esofagului si a stomacului asa ca nu depasi doza zilnica recomanda, care este undeva la o lingura de miere.

6. Chiar daca este naturala, mierea de albine are contraindicatii

Mierea nu este recomandata copiilor cu varsta de sub 1 an, diabeticilor si celor care au alergii la polen.

7. Un stup contine intre 60.000 si 80.000 albine

Pe timp de vara cand culesul este in toi, un stup puternic poate ajunge pana la 80.000 de albine iar in toamna, cand este pregatit pentru iernat, numarul acestora este cuprins intre 20.000 – 25.000 de albine, in functie de cat de bine a fost pregatit pentru iernare.

8. Majoritatea albinelor dintr-un stup sunt lucratoare

Pe langa albinele lucratoare, in stup mai putem gasi si albine hranitoare care au rolul de a hrani si ingriji puietul, albine ingrijitoare care asigura curatenia in stup. Un alt tip de albina ce poate fi gasita este “garda matcii” care are rolul de a insoti regina indiferent unde se deplaseaza.

9. Sunt peste 20.000 de specii

Pana in prezent au fost descoperite in jur de 20.000  de specii de albine, insa cu siguranta sunt foarte multe care asteapta sa fie descoperite.

10. O albina produce a 12 parte dintr-o lingurita de miere

De aceea este nevoie de un numar impresionant de albine pentru a produce acest produs miraculos. Intr-un an, un stup puternic poate produce o cantitate de miere cuprinsa intre 30 – 45 Kg.

Universul albinelor este unul foarte complex si cu toate acestea noi, oamenii, nu ii acordam suficient de multa atentie.

In anul 1924, Albert Einstein, considerat una dintra cele mai luminate minti ale lumii a facut urmatoarea afirmatie: “Daca albina va disparea, omul mai are de trait doar 4 ani” si daca stai si te gandesti mai bine are dreptate. Albina polenizeaza peste 80 % din pomii fructiferi si plantele de cultura.

Intre timp oamenii de stiinta au inventat culturi care nu au nevoie de albine pentru polenizare, insa fiecare inventie are parti bune si parti mai putin bune.

Mai multe detalii despre culturile care se polenizeaza singure voi prezenta intr-un alt articol.

Daca ti-a placut acest articol, distribuie mai departe! Daca doresti sa cunosti si alte lucruri interesante despre albine si miere, te invit la discutie in rubrica de comentarii !

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker