TEHNOLOGIE

Gaura Neagra din centrul galaxiei Milky Way

Gigantica gaura neagra din centrul galaxiei noastre lumineaza puternic, si nimeni nu stie motivul!

Milky Way | Gigantica gaura neagra din centrul galaxiei noastre a inceput din senin sa lumineze mai puternic decat oamenii de stiinta au vazut vreodata, si nimeni nu stie motivul.

Gaura neagra gigantica din centrul caii lactee este de obicei linistita, dar in luna mai a surprins astronomii cu o nemaivazuta explozie de lumina infrarosie.

Cea mai apropiata gaura neagra gigantica de catre Pamant, numita Sagittarius A* a inceput din senin sa lumineze de 75 de ori mai tare decat in mod normal, de-a lungul regiunii aproape-infrarosii ale spectrumului de lumina, timp de 2 ore pe 13 Mai.

Milky Way

Conform unei hartii publicate pe 5 August in arXiv, un depozit al universitatii “Cornell” pentru hartii stiintifice care nu sunt inca revazute, aceasta a fost cea mai puternica licarire pe care oamenii de stiinta au vazut-o in 20 de ani de observare ale gaurii negre – si de doua ori mai puternica decat orice licarire inregistrata anterior.

Citeste si: ” Programul Rabla 2019 ”

“Gaura neagra a fost atat de puternica incat la inceput am confundat-o cu steaua S0-2, deoarece nu am mai vazut vreodata Sgr A* atat de luminoasa” – Tuan Do, un astronom, si autorul-sef al revistei intitulate “ScienceAlert”. “Am stiut aproape imediat ca probabil se intampla ceva interesant cu gaura neagra.”

Noile descoperiri “imping limitele modelelor statistice curente”, pentru ca acestea nu fac fata unor nivele de fluctuatie infrarosie atat de ridicate, si sugereaza ca intelegerea oamenilor de stiinta in privinta gaurii negre centrale ale galaxiei nu este actualizata.

Oamenii de stiinta cred ca fiecare galaxie are care o gaura neagra gigantica, in special densa, in centru. Apropierea fata de Sgr A* o fac cea mai usor de studiat gaura neagra pentru oamenii de stiinta. Echipa care a descoperit aceasta nemaivazuta licarire a observat Sgr A* timp de 4 nopti cu o camera infrarosie la Observatorul “Keck” din Mauna Kea, Hawaii.

Milky Way

Ei sperau sa testeze Teoria Relativitatii a lui Albert Einstein, observand cum gaura neagra deformeaza lumina unei stele apropiate. Au obtinut ceea ce au cautat, si in plus au observat si nemaivazuta licarire infrarosie.

Pentru 3 din cele 4 nopti de observatie, gaura neagra a fost “clar intr-o stare ridicata”, a scris echipa lui Do.

“Noi credem ca ceva anormal ar putea sa se intample anul acesta deoarece gaura neagra pare sa varieze in luminozitate din ce in ce mai mult, atingand nivele de luminozitate mai ridicate decat am vazut vreodata”, a spus Do.

Milky Way

Dar cercetatorii nu sunt siguri de ceea ce se intampla.

Intr-o gaura neagra materia este stransa intr-un spatiu mic, dandu-i gravitatie foarte puternica – Sgr A*, ca exemplu, are masa de 4 milioane mai mare decat Soarele. Forta de tractiune ale unei gauri negre este atat de puternica incat nici macar lumina nu poate scapa, asa ca, cercetatorii trebuie sa observe lumina infrarosie sau razele X care radiaza din gaura neagra si interactioneaza cu gazul si stelele invecinate.

Cercetatorii cred ca o asemenea interactiune ar fi putut cauza licarirea puternica. Mai specific, o interactiune cu o stea invecinata care a trecut pe langa Sgr A* in 2018 ar fi putut deranja fluxurile de gaz de pe marginea gaurii negre.

Ei au aratat desemenea si catre un nor de praf care a trecut pe langa Sgr A* in 2014, care nu a fost distrus dramatic asa cum ar fi crezut astronomii. Licarirea ar putea fi o “reactie intarziata”, au spus ei.

In 2013, oamenii de stiinta au detectat o la fel de misterioasa licarire ale razelor X care provin de la Sgr A*, care a fost de 400 de ori mai puternica decat nivelul normal de radiatii cu raze X.

Oamenii de stiinta ar trebui sa continuie sa monitorizeze Sgr A*, pentru a vedea daca mai exista schimbari semnificative, a scris echipa lui Do. Mai multa cercetare ar putea fi alocata si imbunatatirii modelelor de fluctuatie normala ale nivelelor de radiatie ale gaurii negre.

“Multi astronomi vor observa Sgr A* in aceasta vara”, a spus Do. “Sper ca putem sa obtinem cat de multe date posibile in acest an, inainte ca regiunea din cer care contine Sgr A* sa treaca in spatele soarelui, caz in care nu vom mai putea sa o observam din nou pana anul viitor.”

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker