TEHNOLOGIE

NASA a testat cu succes navele spațiale orbitante propulsate de apă

Imaginati-va 2 nave spatiale de dimensiunea unui pachet de servetele, orbitand in jurul pamantului ! Apoi imaginativi-le comunicand si utilizand un propulsor alimentat cu apa pentru a se apropia una de celalalta!

Totul face parte din efortul NASA de a construi nave spatiale cat mai mici care sa deserveasca explorarii spatiale, operatiunilor desfasurate in spatiu, stiinta, etc.

Cele 2 nave spatiale in forma de cub nu masoara mai mult de 10 cm x 10 cm x 10 cm. Au fost pe orbita, in jurul pamantului, la o distanta de aproximativ 9 km una de cealalta. Unul este sef iar altul subordonat.

Cercetatorii au reusit sa stabileasca o comunicare radio, dupa care, urmatorul pas a fost transmiterea unor comenzi de la unul catre celalalt.

Nasa a dorit sa testeze capacitatea acestor instrumente de a desfasura operatiuni in mod autonom, oamenii dand doar comenzile mari. In acest caz, comanda a fost de a se apropia, restul fiind planuit si executat de catre navete.

Pe viitor, Nasa planuieste sa construiasca roiuri de drone controlate care pot face lucrurile in mod autonom. Este mult mai usor sa initiezi o comanda iar nava spatiala sa faca restul, decat sa avem oameni care sa dea fiecare comanda de executie. In asa fel, riscurile de a face o greseala sunt mult mai mici.

Dupa modelul albinelor, navele spatiale vor avea o “regina”, aceasta fiind cea preprogramata cu instructiunile necesare, pe care le va transmite mai departe dronelor sale.

Roger Hunter, managerul programului “Small Spacecraft Technology” a declarat intr-un comunicat de presa:

“Demonstrații precum aceasta vor ajuta la avansarea tehnologiilor care vor permite utilizarea pe o scara mai  larga a unor nave spațiale mici pe și dincolo de orbita Pământului !”

Nasa a proiectat experimentul cu maxima precautie. Au existat limitari stricte cu privire la tipurile de instructiuni pe care o nava spatiala le putea emite alteia.

In acest moment, pare clar ca viitorul explorarii spatiului si a corpurilor planetare se va imbogati cu nave spatiale autonome.

Acum, MSL Curiosity este singurul vehicul de explorare spatiala al celor de la Nasa, dar functioneaza cu instructiuni deosebit de detaliate, trimise de pe pamant.

Dar pe viitor, lucrurile s-ar putea schimba. O platforma  precum “MSL” poate fi mai mult o nava-mama pentru explorare. Imaginati-va un “roi” de drone care primeste un set de instructiuni cu privire la ce locuri sa exploreze si se organizeaza in functie de niste algoritmi preautorizati, care ii ajuta sa isi atinga obiectivele.

 

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker