ADUNATE DE PRIN LUME

Super-Terra sunt reale si ar putea fi un loc si mai bun de a trai decat Pamantul [VIDEO]

Aceste planete pot avea de 2 ori raza Terrei si pot fi de 10 ori mai masive.

18 / 100

O Super-Terra este o planeta similara cu pamantul unde locuim in prezent, dar mai mare. Astronomii au descoperit ca pot fi una dintre cele mai comune planete din galaxia noastra.

Astronomii au gasit zeci de planete potential locuibile in afara sistemului nostru solar. Asta inseamna zeci de sanse de a gasi prima viata extraterestra sau multe locuri unde am putea amplasa primele noastre colonii interstelare.

Dar, cu atatea optiuni, cum stim care este cea mai buna? S-ar putea sa credeti ca cele mai multe planete asemanatoare Pamantului ar trebui sa fie in topul listei noastre. La urma urmei, avem apa, pamant, o atmosfera si miliarde de forme de viata.

Dar, potrivit unui grup mic de cercetatori, exista planete mai mari si mai bune. Acestea se numesc Super-Terra, si, se pare ca sunt cele mai comune planete din galaxia noastra.

Citeste si: “Microparticule de plastic au fost gasite in zapada arctica

Incepand cu anul 2009, telescopul Kepler a descoperit aproximativ 4000 de exoplanete, iar 30 % dintre ele sunt considerate Super-Mase. Cateva procente dintre acestea orbiteaza in zona locuibila a stelei gazda.

“Zona locuibila a stelei gazda” reprezinta acea zona unde suprafata planetei are temperatura perfecta, unde apa poate fi gasita in stare lichida. Nici prea rece si nici prea cald. Acum, exista sanse ca unele dintre aceste super-mase sa fie alcatuite din hidrogen si heliu precum Jupiter si Saturn, ceea ce ar insemna ca nu vor putea fi locuite.

Dar, in realitate, astronomii inca mai analizeaza informatiile, pe masura ce le primesc. Apa in stare lichida este doar inceputul. Aceste planete pot fi de pana la doua ori mai mari decat Pamantul si de pana la 10 ori mai masive.

Planetele mai masive au o atractie gravitationala mai puternica si de aceea cercetatorii cred ca super-masele ar putea casa perfecta pentru omenire.

Kepler 20b este o super-masa care este de aproape doua ori mai mare decat Terra si este de 10 ori mai masiva, iar gravitatia este de aproximativ 3 ori mai puternica. Aceasta gravitatie mai puternica inseamna ca poate tine mai multe molecule de aer formand astfel o atmosfera mai groasa.

O atmosfera mai groasa inseamna protectie mai buna impotriva radiatiilor spatiale daunatoare.

Totodata, o atmosfera mai groasa inseamna o erodare mai rapida a dealurilor si muntilor, lasand o suprafata relativ mai plata in comparatie cu Terra. La prima vedere, ar parea plictisitor insa cercatatorii cred ca acest lucru ar genera zeci de insule artificiale de-a lungul planetei.

Care, la randul sau, ar putea fi locul perfect pentru ca viata sa se formeze si sa evolueze.

Exista o singura problema, parasirea acestui loc tropical ar putea fi extrem de dificila. Datorita gravitatii mari, rachetele ar trebui sa consume mai mult combustibil sau sa transporte doar o fractiune din sarcina utila.

De exemplu, Sistemul de lansare spatial, Falcon Heavy poate lansa 50.000 kg de incarcatura pe orbita pamantului. Daca am locui pe Kepler 20b, Falcon Heavy ar putea lansa doar 40 Kg.

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker